Jantien Jongsma: Mister Motley review

Als een lappendeken strekt het landschap van Jantien Jongsma zich uit. De kleuren schakelen zich aaneen, waardoor het lijkt alsof de kijker als een vogel rustig boven de weilanden en het dorp in de lucht grote cirkels zweeft. Soms lijken de weilanden van zachte stof, of geweven lappen en dan weer lijken de landschappen qua uitdrukking op ribbeltjes karton. Het zicht wordt niet belemmert door hoge gebouwen, of een kerktoren, de vogel kan tot in het oneindig kijken.

Er is veel te zien, de meren waarin boten varen en een meisje op haar rug in het water dobbert. De boer in een blauwe overal die van het land komt en zijn ezel en vrouw op het hooi voorttrekt. Een groot huis uit Sint Jacobiparochie is uitgeklapt getekend, alsof het een bouwtekening van een architect betreft waarin nauwkeurig de bruin witte tegelvloer is ingekleurd en er een suggestie van een bed en een keuken wordt aangeduid. Er brand licht in de toren.

Bijna van het schilderij afgevallen aan de linkerkant, zien we een dorp opgebouwd uit ringen. Eerst de huizen, dan kleuren en bomen en in de binnenste ring een kerk. Het is het Friese dorp Sexbierum. Aan de rechterkant van het schilderij is een veel abstracter dorp te zien dat zich enkel in een waaier van kleuren vertolkt. De focus van het werk ligt echter bij het landschap, waarin het lijkt of alle seizoenen aan bod komen. Het grijze kille van de winter, het lichte groen van de lente, het diepe geel van de zomer, het rood en bruin van de herfst. Alsof zich verschillende scenes uit een film zich in één storyboard presenteren. Jantien Jongsma kent Sint Jacobiparochie goed omdat haar vader er woonde en zij er dus veel levendige herinneringen verborgen heeft. Het werkt vertolkt haar persoonlijke geschiedenis, haar film, die ze op folkloristische wijze vertelt aan de toeschouwer.

Het werk Sint Jacobiparochi is onderdeel van een lange serie die begint in Harlingen waar Jantien geboren is. De reeks is nog niet voltooit, maar zal uiteindelijk eindigen in Amsterdam, omdat ze daar nu woont. Een alternatieve Elfstedentocht noemt ze het zelf, waarin haar reis langs de dorpen en steden in Nederland aan bod komt. Zo is ‘Aflsuitdijk’ ook een werk uit de serie, net als ‘Sexbierum’. Plekken waar ze heeft geleefd, avonturen heeft beleefd, dagelijks langs kwam of een bijzondere herinnering koestert. De serie zal nog lange tijd voortduren en als hij op een dag voltooit is, zijn de plekken ook weer uitgewaaid naar mensen en musea.

In de expositie (you are) My favourite waste of time zijn verschillende werken van Jongsma te zien, verschillende plekken te ontdekken en worden er naast schilderijen ook collages gepresenteerd op de ramen van het museum waardoor er een spel wordt aangegaan met de omgeving en de plek.

De tentoonstelling loopt van 11 januari t/m 16 maart 2014 in het Stedelijk Museum Kampen. Klik voor meer informatie over de tentoonstelling en over Jantien Jongsma.

Text door Heske ten Cate
Read the article

‹ Back